Kontakta oss

Nu firar vi 75 år med ventiler och instrument, ett familjeföretag grundat 1949.

VI ÄR ETT FRISTÅENDE FAMILJEFÖRETAG i tredje generation, som grundades av Axel Larsson 1949. En historia som börjar med att Axel lyckades få den svenska agenturen för engelska Audcos trycksmorda kikventiler, som på den tiden var något av en revolution inom ventilbranschen. 

AXEL VÄXTE UPP I DALARNA och tog realexamen i Falun följt av en ingenjörsexamen i Örebro 1927. Bilar var det stora fritidsintresset och han deltog med rätt stor framgång i de isracingtävlingar som arrangerades på sjön Rämen utanför Borlänge. Det stora teknikintresset i kombination med affärssinne och en nyfikenhet på världen utanför Sverige ledde till att han på 30-talet började bygga upp kontakter med olika internationella tillverkare. Bland annat arbetade han som representant för det ryska oljesyndikatet Nafta och 1935 anställdes han vid Specialmaskiner AB, som sålde maskiner och fordon åt tjeckiska Skodaverken. Men Axel bar också på en dröm om att en dag starta ett eget företag. 

Redan på 30-talet fanns långt gångna planer på att importera japanska bilreservdelar, men rysk-japanska kriget gjorde det omöjligt. Några år senare, i början på 40-talet, fick han agenturen för amerikanska småbildskameror, men då bombade japanerna Pearl Harbor och affärerna kom aldrig igång. Men så, i slutet av 40-talet var både krigen och oturen över, och genom att erhålla den svenska agenturen för de revolutionerande kikventilerna från engelska Audco Limited kunde Axel starta upp sitt första egna företag, Axel Larsson Maskinaffär AB.

EFTER KRIGET VAR BEHOVET AV MODERNISERING MYCKET STORT  inom den svenska industrin. Axel åkte landet runt med sina kompakta, innovativa kikventiler, som kunde ersätta de otympliga flervarvsventiler som på den tiden dominerade marknaden.

För att frigöra startkapital till företaget hade Axel sålt sin bil, så han fick ta med sig cykeln på tåget, och väl framme på stationen trampade han den sista biten till de olika bruk han besökte. Det var inte bara en billig lösning, på köpet fick Axel dessutom en alldeles utmärkt fysik.

Affärerna går strålande och Axel Larsson öppnar upp sitt första riktiga kontor på Odengatan 49 i centrala Stockholm. Efter några år kompletteras försäljningsprogrammet med kondensatavledare samt instrumentrör och kopplingar i framtidsmaterialet plast.

Dessutom fick Axel i slutet av 1950-talet agenturen för en på den tiden okänd magnetventil vid namn Lucifer. En produktserie som snabbt blev mycket uppskattad inom den svenska industrin, tack vare dess höga driftsäkerhet och kvalitet, och än idag är Lucifer magnetventiler en av företagets viktigaste produkter.

PERSONALSTYRKAN VÄXER OCH I BÖRJAN AV 60-TALET flyttas huvudkontoret till Bromma, samtidigt som lokala försäljningskontor etableras runt om i landet. Över tid börjar sortimentet koncentreras allt mer kring ventiler och instrument, från att inledningsvis ha haft en betydligt bredare spridning av produkter.

1961 startar Axel upp Remote Control i Falun, som tillverkar manöverdon för manövrering av ventiler. Under familjen Larssons ägo utvecklas även det bolaget till att bli en av de ledande aktörerna inom sitt område. 2008 väljer man att avyttra företaget till Rotork-koncernen, för att helt fokusera på ventiler och instrument.

UNDER 1970- OCH 80-TALET sker en successiv generationsväxling, då det är dags för Axels båda söner Karl och Per att ta över stafettpinnen som ansvariga för företaget. En fortsatt expansion sker både vad gäller nya agenturer och en ökad omsättning. Automatisering och kvalitetstänkande får en allt större roll inom den svenska industrin, vilket bidrar till att produkter som regler- och säkerhetsventiler samt flödesmätare adderas till det breda produktprogrammet. 

2006 GÅR FLYTTEN till vårt nuvarande huvudkontor i Upplands Väsby. En verksamhet som vi alltjämt bedriver i samma anda som när Axel Larsson en gång grundade det, som ett fristående familjeföretag med korta beslutsvägar och stort fokus på kvalitet och goda kundrelationer. Nu med Axels son Karl som ägare och sonsonen Johan som vice VD och med en mycket aktiv roll i bolaget.

2018 TILLTRÄDDE Rolf Schytt som VD och en ny affärsstrategi togs fram tillsammans med Johan Larsson. Det har bland annat resulterat i att vi de senaste åren har gjort omfattande tillbyggnader och maskinella investeringar i vår produktions- och lagerkapacitet för att möjliggöra en fortsatt stark expansion. Till det har vi även utvecklat en rad olika kringtjänster för att svara upp mot våra kunders behov.
 
I kombination med våra duktiga medarbetare står vi mycket bra rustade för att möta de kommande 75 åren!

 

 

 

Axel Larsson tillsammans med sina söner framför familjens nyinköpta Ford Custom Line 1956.

Audco kikventil från 1949, en produkt som revolutionerade marknaden på sin tid.

Axel Larsson (1906-1998)